Content watched by Whocopied.me
 • Gratis fragt ved over 5 kg
 • Daglig levering
 • Smagsgaranti
 • Abonnementsordning

Her blogger Erik fra Gilpa

img-sidebar

Min hund er i løbetid. Hvad skal jeg vide?

Når du anskaffer dig en tæve, så går der typisk ikke længe, før den går i løbetid. Tidspunktet kan variere fra race til race, men den første løbetid sker typisk i en alder af 6-12 måneder. Dog kommer den ofte tidligere ved små hunderacer sammenlignet med større hunderacer.

Hvis det er din første hund, eller hvis du ikke har haft en tæve før, så har du sikkert en masse spørgsmål, du søger svar på. Det er helt normalt. Det er nyt, og som ejer vil du selvfølgelig gøre det så godt som muligt for din hund.

Fortvivl ej. Her i artiklen klæder vi dig godt på og besvarer de typiske spørgsmål i forbindelse med løbetid, så du bliver godt forberedt og ved, hvordan du skal gribe det an. Vi kommer både omkring, hvad løbetid er, hvordan du griber perioden an, og hvordan du undgår drægtighed.

Du kan få svar på endnu flere spørgsmål om løbetid i denne artikel.

Hvad er løbetid?

Løbetid kan sammenlignes med menstruation hos kvinder. Ligesom kvinder har tæver nemlig også en cyklus, hvor der er en blødning og en periode, hvor de kan blive gravide og få hvalpe. Under løbetiden udskiller hunden nemlig feromoner, som tiltrækker hanhunde og kan få dem til at løbe over alle bjerge.

Den første løbetid træder ind efter 6-12 måneder afhængigt af selve hunderacen. Derefter opstår løbetiden cirka to gange om året, hvor hunden har brug for ekstra opmærksomhed. Selve løbetiden varer omkring tre uger, som er præget af en hævet vulva og blødninger.

En tæve har løbetid igennem hele livet og går derfor ikke i overgangsalderen som mennesker. Med alderen kan der dog godt gå længere tid mellem løbetiderne, og det er helt normalt.

Selve hundens cyklus kan inddeles i fire faser:

 1. Forbrunst: Denne periode varer cirka ni dage. Det er her, at de første tegn på løbetid indtræder. Det kan vise sig ved, at vulva hæver, og der kommer et blodigt udflåd.
 2. Brunst: Denne periode varer også cirka ni dage, og det er her, at ægløsningen opstår. Her bliver hundens udflåd mere gulligt, og parring kan finde sted. Du skal derfor passe meget på din hund her, hvis du ikke ønsker hvalpe.
 3. Hvilefase: Denne længere fase varer cirka 70 dage. Her aftager løbetiden og tiltrækningen af hanhunde. Samtidig bliver tæven også roligere.
 4. Uden for brunst: Den sidste fase varer cirka 125 dage, hvor løbetiden er slut.

Opdag hundens første løbetid

Den første løbetid kan nogle gange være svær at opdage, da du endnu ikke kender din hunds tegn. Hvis du begynder at opdage blodpletter, så er du dog ikke i tvivl længere.

Hvis du stadig er i tvivl om, hvorvidt din hund er i løbetid eller ej, så kan du få hjælp af dyrlægen. Her kan dyrlægen nemlig undersøge, hvilken fase hunden befinder sig i. Det kan også være en fordel at få tjekket, hvis din hund f.eks. har en meget uregelmæssig cyklus.

Sådan griber du løbetiden an

Når løbetiden træder ind, så er det helt normalt, at hunden begynder at ændre adfærd. Selv en meget velopdragen hund kan være udfordret på forskellige måder. Hormonerne flyver rundt i kroppen, og det er derfor helt naturligt, at hunden er lidt ved siden af sig selv. Måske oplever du, at den er mindre lydig og er mere interesseret i hanhunde.

Hvis det er første gang, at du har en hund i løbetid, så er du sikkert i tvivl om, hvordan du griber det bedst muligt an. Både så det bliver en god oplevelse for hunden og for dig som ejer.

Det er vigtigt, at du er lidt ekstra opmærksom på din hund i denne periode. Med disse råd kan du gøre tiden med en hund i løbetid lidt lettere:

 1. Vær opmærksom på hundens behov og aktivitetsniveau. Hvis den har brug for at slappe af, så giv den lov til det. Hvis den derimod er meget aktiv og rastløs, så brug ekstra tid på gode gåture, leg og andre former for aktiviteter.
 2. Hvis du kan vænne din hund til at gå med ble, så kan du slippe for blodige pletter på gulvet og tæpper. Det kan gøre hverdagen lidt lettere.
 3. En hund i løbetid kan hurtigt køre sig selv op, så hvis du er nødt til at efterlade hunden alene hjemme, så er det vigtigt, at den har mulighed for at aktivere sig selv. Sørg for, at der er godt med legetøj, og så husk at gå en god tur, inden og efter du tager afsted hjemmefra.
 4. En hund i løbetid bliver påvirket af, at den ikke kan og må det samme som før. Så sørg for at forkæle den lidt ekstra. Måske med en god omgang pelspleje eller et lækkert tyggeben?

Sådan undgår du uønsket drægtighed

Det er vigtigt, at din hund ikke bliver gravid i første løbetid. Hvis du heller ikke ønsker hvalpe fremadrettet, så er det vigtigt, at du beskytter din hund mod hanhunde. Der skal ofte ikke mere til end få sekunders uopmærksomhed, og så kan uheldet være ude.

Under løbetiden skal du derfor ikke lade din hund løbe alene rundt. Heller i haven. For der skal ikke meget til, før en hanhund får færten af tæven og skynder sig ind i haven. Så hvis din hund skal rende rundt ude i haven, så skal du også ud at holde øje.

Det er godt med nogle gode gåture for en hund, der er i løbetid, så den kan få brugt noget energi. Når I er ude på gåtur, så er det dog vigtigt, at du husker hundesnoren. Og det gælder også, selv om din hund er meget velopdragen, for du ved aldrig, hvad der kan ske. Du kan ikke forvente den samme adfærd under løbetiden, så på med snoren og ud på tur.

Det kan også være en fordel at vælge nogle ruter, hvor du ved, at der ikke kommer så mange mennesker og andre hunde. Så slipper du for, at der pludselig kommer en hanhund løbende.

Den bedste måde at undgå drægtighed på er ved at lade hunden blive steriliseret. Så hvis du ved, at du ikke ønsker hvalpe fremadrettet, så kan det være en god løsning. Tag en snak med dyrlægen om det, så I kan finde frem til den bedste løsning.

Del artiklen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.