Gigt hos hunde – alt du skal vide om behandling og forebyggelse

af: Erik Aalund /Gilpa.dk

Gigt hos hunde er en udbredt sygdom, der hvert år rammer mange hunde. Slidgigt kan forårsage nedsat livskvalitet hos hunden, hvis det ikke behandles ordentlig og derfor er det vigtig at være opmærksom, hvis du har mistanke om at din hund har gigt.

Slidgigt kan ikke behandles, men du kan gøre meget for at lindre smerterne hos hunden. Det er samtidig vigtigt at forebygge slidgigt hos din hund som hundeejer, for at din den ikke bliver ramt.

I dette blogindlæg, får du en guide til, hvordan du kan identificere, forebygge og behandle slidgigt hos din hund.

Hvad er symptomerne på gigt hos en hund?

Slidgigt kan se ved flere forskellige symptomer hos hunden, de mest udbredte symptomer er hvis hunden:

Gigt ses især ved nedsat lyst til at bevæge sig, og det er derfor der du skal være ekstra opmærksom som hundeejer.

I starten af gigtudviklingen kan det være at hunden kun halter indimellem. Hvis du har set din hund halte et par gange, er det derfor en god idé at tjekke op på, om der er gigt eller andre problemer hos hunden.

Hvorfor opstår slidgigt hos hunde?

Der er hovedsageligt tre grunde til at slidgigt opstår hos hunde, det kan være som følge af:

Langt de fleste gigttilfælde ses hos ældre hunde, der har været eller er overvægtige. Slidgigt ses oftest hos de store hunderacer.

Det er især leddene omkring hofter, knæ og albuer der bliver ramt.

Jo tidligere gigten opdages, jo bedre mulighed er der for at lindre den, inden den spreder sig for meget. Hvis du har mistanke om gigt hos din hund, er det derfor vigtig at kontakte dyrlægen.

Hvordan stilles diagnosen hos dyrlægen?

Gigt er karakteriseret ved ledsmerter og nedsat bevægelighed i det ramte led hos hunden.

Dyrlægen undersøger hunden ved først at kigge klinisk på hundes bevægelighed og vurdere smerterne.

Her kigger dyrlægen fx efter muskelømhed eller om nogle muskelgrupper hos hunden er spændte. Hvis hunden har smerter i nogle led og derfor prøver at aflaste dem, kan det ses ved at muskelgrupperne er mere spændte end ellers.

Efter den kliniske undersøgelse, kan der blive suppleret med røntgenundersøgelse for at undersøge om der er knogleforandringer.

Hvordan kan man lindre slidgigt hos hunde?

Slidgigt er en uhelbredelig lidelse, men du kan som hundeejer gøre meget forskelligt for at hjælpe din hund med gigt. Nedenfor har vi samlet noget af det som du kan gøre for at din afhjælpe din hund bedst muligt.

1.Kosttilskud og specialfoder

Er din hund ramt af gigt, er det vigtigt at give hundens led de bedste betingelser for stadig af fungere godt. Det kan du gøre ved at give hunden forskellige kosttilskud samt specialfoder. Disse produkter vil ikke heldbrede hundens gigtsygdom, men kan bidrage til en større mobilitet for hundens. 

Det er især vigtig at give hunden ekstra glucosamin. Glucosamin er et særligt sukkerstof, som er en vigtig del af brusken i leddene. Hvis du har en hund med gigt, kan du overveje at give din hund foder tilsat naturligt glucosamin, da det har en positiv effekt på skrøbelige led.

Se vores udvalg af hundefoder med glucosamin her.

Du kan også vælge at supplere med kosttilskud til din hund, for at give hunde ekstra vitaminer til leddene. Det er for eksempel også vigtigt at hunden får nok omega 3 da det spiller en stor rolle for leddene – både hos hunde og mennesker.

Hos Gilpa fører vi et fodertilskud Joint Mobility, der indeholder både omega 3 og glucosamin.

2. Normal vægt

Overvægt forværrer gigttilstanden hos hunde, da det gør at leddene er mere belastet end ellers. For at mindske smerterne hos din hund, er det derfor vigtigt at hundens vægt er normal.

Hvis din hund er overvægtig, kan du overveje at give din hund slankefoder, da det kan hjælpe hunden med at smide de ekstra kilo, og dermed også have en positiv indikrekte indvirkning på din hunds gigt. Du kan se vores udvalg af fedtfattige produkter til hunde her.

3. Motion og genoptræning

For at holde hundens bevægelighed i gang, er det vigtigt at hunden får regelmæssig motion. Det er dog afgørende at være opmærksom på, hvordan hunden har det og tilpasse mængden af motion efter hvor meget hunden kan klare.

Hvis leddene bliver belastet for meget, vil det give bagslag senere. Gå derfor efter lidt men godt, når det handler om motion. Når du skal have hunden med ud, er det vigtigt at starte stille og roligt ud, for at leddene kan komme i gang lidt efter lidt.

Det er samtidig en god idé at overveje fysioterapi eller vandtræning, da det i mange tilfælde kan hjælpe hunden med at holde bevægeligheden i leddene i gang.

4. Pas på med kulde

Kulde kan forværre tilstanden i leddene, og det gælder derfor om at undgå for meget kulde.

Giv fx hunden en madras at sove på, så den ikke ligger for tæt på et koldt gulv.

5. Medicin

Når gigten har udviklet sig og resulterer i mange smerter hos hunden, er det nødvendigt at supplere med medicin.

Her skal du rådføre dig med din læge, der ved alt om hvilken medicin der skal gives til hvilke hunde, samt hvornår det er nødvendigt at give hunden medicin for gigtlidelsen.

e-mærket logo