Drægtig hund – alt du skal vide om drægtighed hos hunde

af: Erik Aalund /Gilpa.dk

Er din hund drægtig eller overvejer du at lade din bedste ven få hvalpe? At lade din hund få hvalpe er en fantastisk oplevelse – både for dig og hunden.

Hvis du har en drægtig hund eller overvejer at parre din hund, er der meget du skal være opmærksom på herunder ekstra pleje og det rigtige foder, for at tæven kommer godt igennem drægtigheden, der tager omkring 9 uger.

Hos Gilpa har vi derfor lavet denne guide hvor du kan læse om, hvad du bør vide, hvis du overvejer at få hvalpe, samt hvordan du sikrer den bedste drægtighed for din hund.

Skal min hund have hvalpe?

Det er en stor beslutning at lade din hund få hvalpe, da det er en stor opgave at opfostre et kuld hvalpe samt holde tæven sund og rask gennem hele drægtigheden.

Samtidig er det et fantastisk eventyr at være en del af, når de nye hvalpe kommer til verden og skal vokse op.

Når du overvejer om din hund skal have hvalpe, bør du tænke over om du har tiden, kræfterne og pladsen til at have et helt kuld hvalpe. Og så skal din tæve selvfølgelig være frisk og sund, for at det er en god ide at lade hunden få hvalpe.

Den bedste alder for en hund at få hvalpe i er omkring 2-3år. Efter 4-års alderen stiger risikoen for komplikationer under drægtigheden.

Når det er sagt, er det en ubeskrivelig oplevelse at have hvalpe og det er noget de fleste hundeejere drømmer om. Hvis ud har lyst til at prøve den unikke oplevelse at have hvalpe og både har tiden og pladsen til det, bør du helt klart overveje om din hund skal have hvalpe.

Parring

Har du taget den store beslutning om at lade din hund få hvalpe, er det første du skal tænke på selvfølgelige parringen, da det er første skridt for at din hund kan få hvalpe.

Inden du begynder parringen, er det en god idé at spørge dyrlægen til råds om din tæve er sund og rask nok til at få hvalpe, så du er på den sikre side. Samtidig kan dyrlægen også vejlede gennem processen.

Når du skal i gang med parringen skal du først og fremmest finde en hanhund af samme race. Det kan du gøre via forskellige opdrætter sider, eller hvis nogen i din omgangskreds har en hanhund af samme race.

Tegn på drægtighed hos hunde

Efter parringen går der et par uger, før du kan fastslå om din hund er drægtig.

Selvom det først kan fastslås efter et par uger om hunden er drægtig, kan der tidligere opstå adfærdsændringer som tegn på at din hund er drægtig.

Især appetitændringer er normale i starten af drægtigheden. Det er helt normalt at tæven vil have nedsat appetit i starten af drægtighedsperioden. Når tæven kommer ind i de sidste tre uger af de ca. 9 uger som drægtigheden varer, er det vigtigt at hunden spiser godt, for at hvalpene kan udvikle sig.

I slutningen af perioden kan nedsat appetit derfor være tegn på problemer, mens det i starten er helt normalt.

Andre adfærdsændringer som kan være tegn på at din hund skal have hvalpe kan fx være hvis hun er mere kontaktsøgende end normalt.

Hvor længe er en hund drægtig?

En hund er drægtig omkring 61-63 altså ca. 9 uger.

Der kan dog gå helt ned til 54 dage og op til 72 fra den dag tæven er blevet parret til man kan forvente en fødsel.

I de første 2-3 uger af drægtigheden er det svært at fastslå om hunden er drægtig og det er derfor først omkring 3 uger efter parringen, at man med sikkerhed kan finde ud af om der er hvalpe på vej.

Sådan får din hund en god drægtighedsperiode – 5 gode råd fra Gilpa

Hvis din hund er drægtig, er der flere punkter, som du skal være opmærksom på, for at din hund kommer godt igennem drægtighedsperioden. Her har vi beskrevet nogle af de vigtigste punkter at være opmærksom på.

#1 Et besøg hos dyrlægen

Lige så snart du tror at din hund er drægtig, er det en god idé at opsøge din dyrlæge. Dyrlægen kan først og fremmest undersøge om tæven er sund og rask og herefter vejlede dig gennem drægtighedsperioden, herunder hvad der er særligt vigtig at være opmærksom på.

#2 Det rigtige foder

Under drægtigheden spiller foderet en kæmpe rolle for hvalpenes udvikling. Derfor er det vigtigt at give din hund næringsrigt goder, der sikrer at både tæven og hvalpene har det godt.

I de sidste 3 uger af drægtigheden er det en god idé at give tæven hvalpefoder, da det bidrager med ekstra næringsstoffer og mere energi. Hvalpefoderet gør samtidig at modermælken vil indeholde ekstra vitaminer og mineraler til hvalpene det første stykke tid.

At give hvalpefoder i den sidste periode af drægtigheden er derfor et vigtigt punkt for at bidrage til hvalpenes udvikling.

Se Gilpas udvalg af hvalpefoder her.

#3 Den rigtige balance mellem motion og hvile

Det er meget krævende for hunden at være drægtig og tæven har derfor brug for mere hvile end normalt, hvilket er vigtigt at give hunden mulighed for. Tag ikke hunden med nye steder, da det hurtigt kan stresse hunden mere end nødvendigt.

Der skal dog stadig være en lille mængde motion, så hunden bliver holdt i form under drægtigheden.

Det handler derfor om at finde den rette balance mellem lidt motion, uden det bliver for meget.

#4 Ormekur og lopper

I løbet af drægtigheden, er det en god idé at give hunden en ormekur, gerne omkring 3-4 uger før fødslen. Hvalpene skal ligeledes have ormekur i løbet af opvæksten, da de i de fem første leveuger er udsat for stor risiko for smitte.

Du kan holde øje med lopper ved at børste hunden dagligt og generelt sørge for at holde pelsen sund.

Det er samtidig en god idé at holde øje med, om din hund er ved at få lopper. Børst gerne hunden dagligt for at det er nemt at opdage eventuelle lopper.

#5 Planlæg fødslen og hvalpenes første tid

Som det sidste, men noget af det allervigtigste, er det vigtigt at planlægge fødslen. Med planlægning handler det om at have de rigtige ting klar, og vide hvordan en normal fødsel foregår, så du er parat til at hjælpe din hund bedst muligt.

Snak gerne med dyrlæge om, hvordan fødslen skal forløbe og hvornår du eventuelt skal gribe ind. Som udgangspunkt kan tæven klare fødslen selv, men det kan blive nødvendigt at gribe ind i nogle tilfælde.

Når fødslen nærmer sig, er det en god idé at sikre dig at du kan komme i kontakt med din dyrlæge under fødslen, hvis der skulle gå noget galt.

Det er også en god idé at forberede den første tid som hvalpeejer. At holde øje med et kuld hvalpe kræver meget, og det gælder derfor om at være godt forberedt.

Det er fx en god idé at sætte dig ind i, hvordan hundehvalpe skal fodres og andre relevante spørgsmål.

e-mærket logo